No Acceleration, Popping exhaust

How the engine works

Moderators: Greenleaf, KTA, BC847, Richie O

No Acceleration, Popping exhaust

Postby jmd4993 » Sun Aug 06, 2017 5:34 pm

92 W250, New custom VE pump, Had pump checked by bosch cert shop, deleted fuel heater after fuel leak there, new fuel return and delivery lines and fresh diesel. Still no acceleration or hi rev. Any suggestions. thanks
jmd4993
fuel screw!!!!
 
Posts: 65
Joined: Mon Aug 05, 2013 6:57 pm

Re: No Acceleration, Popping exhaust

Postby BigPapa » Sun Aug 06, 2017 5:38 pm

Sounds to me like your timing is off.
Scott

1998.5 QCSB RWD - has '95 12V from my totaled '95, Goerend 47RE, HE351CW, DDIII injectors, 181 DV's, #10 plate, tranny temp, boost, & pyro gauges
1992 D250 ECLB Auto - dyno'd 308/630, PDR pump & POD injectors, 16cm2 E/H, BDP built A518 w/dual coolers, D70 w/LS, EGR disc brakes, dual tranny temp A-pillar, boost, pyro, and tach dash pod
1993 D150 RCSB - Building a DD/Racer Toy
BigPapa
fuel screw!!!!
 
Posts: 37
Joined: Tue Dec 20, 2016 4:59 pm
Location: Springfield, TN

Re: No Acceleration, Popping exhaust

Postby jmd4993 » Sun Aug 06, 2017 6:54 pm

that could be it but ive had this pump on and off about 5 times and i purchased the tech manuals straight from cummins and have the chilton/haynes manuals. Ive timed it twice but i could check it again. I don't really want to take the front cover off again. I shot some video but dont now how to post it. my email is jmd4993@gmail.com if you want to email me and ill send the video.
jmd4993
fuel screw!!!!
 
Posts: 65
Joined: Mon Aug 05, 2013 6:57 pm
Top

Re: No Acceleration, Popping exhaust

Postby ellis93 » Mon Aug 07, 2017 3:50 am

I've had something similar come in my shop and found the owner had not tightened the gear nut tight enough and had the keyway wallow out and retard the pump enough to cause this same thing. I'm not saying yours is the same but could be timing related. I'd advance the timing with the pump slots as far as it will go and see if that clears it up. If it does the back it off till your satisfied with the overall run/idle sound.
93 D250 ,5 speed,4.11s,k&n autometer tach pyro trans boost guages,GDS 60mm h1c 14cm,honed 5x10,hplp/reg,1/8 timing,M+H M2 fuel pin, tims cooler tubz
User avatar
ellis93
14mm rotor
 
Posts: 7747
Joined: Wed Feb 17, 2010 3:16 pm
Location: lucedale,mississippi
Top

Re: No Acceleration, Popping exhaust

Postby CumminsPower59 » Wed Aug 09, 2017 9:48 am

I've had this happen years ago when I was pretty green at building pumps, I had installed the cam plate 180 degrees off. Pretty easy to do, but it makes a difference.
Ike

91 W350 SRW, 3.07's, NV4500, 370's, THD LPPP, Super HX40, 2nd gen IC swap, BHAF, Isspro's, 2" lift, 285's on 3rd gen 17"'s.
04 VW Jetta Wagon TDI 5speed
CumminsPower59
14mm rotor
 
Posts: 3203
Joined: Mon Feb 25, 2008 8:04 am
Location: The Hawkeye State of 'Murica!
Top

Re: No Acceleration, Popping exhaust

Postby BC847 » Wed Aug 09, 2017 3:53 pm

Throttle indexing off?
David

1993 12mm VE Fueled W250 CC, Green
12.67 @ 103.35
Your basic farm truck ;)
BC847
Administrator
 
Posts: 1984
Joined: Wed Jan 03, 2007 5:22 pm
Top

Re: No Acceleration, Popping exhaust

Postby DodgeFreak » Mon Aug 14, 2017 8:52 pm

CumminsPower59 wrote:I've had this happen years ago when I was pretty green at building pumps, I had installed the cam plate 180 degrees off. Pretty easy to do, but it makes a difference.


I've done that also but mine wouldn't run at all.
92 D350 Cab and Chassis. Auto stock, wiring gremlins. 330k miles
92 W250 Ext cab rotted completely out. Auto, pump maxed, 215 ppump nozzles, Denny T2 pin.
85 D350 single wheel, converted to cummins, getrag, turned up 2 turns and afc screw flush.
User avatar
DodgeFreak
14mm rotor
 
Posts: 1701
Joined: Sat May 15, 2010 8:14 pm
Location: Iowa
Top


Return to Engine

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests