HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Does it have spark? And other questions...

Moderators: Greenleaf, BC847, Richie O

HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby Tsbourne09 » Mon Oct 24, 2011 7:41 pm

After installing my denny t pump top delete i stuck my key in the ignition and turned it over and it smoked and popped under the hood in front of the drivers seat. I did not turn the motor over just to the setting where your aux equiptment and messgage center comes on "wait to start". now it will not come on at all and will not turn over period. still have my dome light and headlights. no radio or anything else. what could it be!?
93 D250- pump maxed, 3800 spring, hx35, denny T pump top, 7x.015 injectors, timing+, Coolertubz, raptor 150, boost nipple, 4" DP to 6" aussie stacks, built tranny, asa intake, DNR tps, more HP mods, isspro boost, fuel pressure, egt, tranny temp, 5k tach, chrome and powder coating here & there.
Not On Yet: 60#VS
http://s1130.photobucket.com/albums/m53 ... 20Uploads/
User avatar
Tsbourne09
fuel screw!!!!
 
Posts: 337
Joined: Sun Aug 14, 2011 8:56 pm

Re: HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby ellis93 » Mon Oct 24, 2011 8:31 pm

Did you look and see if you left something touching the grid heaters hot post. That could ground out and might burn up your fuse links on the drivers front inner fender.
93 D250 ,5 speed,4.11s,k&n autometer tach pyro trans boost guages,GDS 60mm h1c 14cm,honed 5x10,hplp/reg,1/8 timing,M+H M2 fuel pin, tims cooler tubz
User avatar
ellis93
14mm rotor
 
Posts: 7747
Joined: Wed Feb 17, 2010 3:16 pm
Location: lucedale,mississippi

Re: HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby Tacoclaw » Tue Oct 25, 2011 4:38 am

Since you were around the IP, I'm betting the FSS wire is touching something.
1990 W250 4x4
Rattles, growls, whistles, and whines.
User avatar
Tacoclaw
14mm rotor
 
Posts: 4092
Joined: Wed Mar 11, 2009 7:50 am
Location: Cheshire, OH
Top

Re: HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby Tsbourne09 » Tue Oct 25, 2011 7:11 am

ok found my fss smashed in a braket but stil no start. something is fried. what could it be. also at the time i did this i had the tps unplugged. i have not put the dnr tps delete on yet not sure it tht would effect anything. also i had diesel fuel all over my fss. what could have went bad?
93 D250- pump maxed, 3800 spring, hx35, denny T pump top, 7x.015 injectors, timing+, Coolertubz, raptor 150, boost nipple, 4" DP to 6" aussie stacks, built tranny, asa intake, DNR tps, more HP mods, isspro boost, fuel pressure, egt, tranny temp, 5k tach, chrome and powder coating here & there.
Not On Yet: 60#VS
http://s1130.photobucket.com/albums/m53 ... 20Uploads/
User avatar
Tsbourne09
fuel screw!!!!
 
Posts: 337
Joined: Sun Aug 14, 2011 8:56 pm
Top

Re: HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby ahale2772 » Tue Oct 25, 2011 7:23 am

everything.... check your fuses and obvious stuff, check if the starter solinoid clicks when your try to start it
84 CCLB W350 project
94' W350 Dually, Diesel, Auto 1080HP/1980FTlbs
User avatar
ahale2772
14mm rotor
 
Posts: 2353
Joined: Tue Jul 21, 2009 9:43 am
Location: massachusetts
Top

Re: HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby Tsbourne09 » Tue Oct 25, 2011 8:01 am

checked all fuses in cab. nothing. I dont believe the started is getting power period. i hear nothing when i turn the key...
93 D250- pump maxed, 3800 spring, hx35, denny T pump top, 7x.015 injectors, timing+, Coolertubz, raptor 150, boost nipple, 4" DP to 6" aussie stacks, built tranny, asa intake, DNR tps, more HP mods, isspro boost, fuel pressure, egt, tranny temp, 5k tach, chrome and powder coating here & there.
Not On Yet: 60#VS
http://s1130.photobucket.com/albums/m53 ... 20Uploads/
User avatar
Tsbourne09
fuel screw!!!!
 
Posts: 337
Joined: Sun Aug 14, 2011 8:56 pm
Top

Re: HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby Tacoclaw » Tue Oct 25, 2011 9:07 am

Check the orange fusible link in the duckbill on the drivers side fender. That's the key-on power and should be what got fried.

Sorry, I believe it's a red wire. 2nd one in, and it's not the big one that goes to the alternator. See the bottom post of the no radio thread below this for a pic.
Last edited by Tacoclaw on Tue Oct 25, 2011 9:35 am, edited 1 time in total.
1990 W250 4x4
Rattles, growls, whistles, and whines.
User avatar
Tacoclaw
14mm rotor
 
Posts: 4092
Joined: Wed Mar 11, 2009 7:50 am
Location: Cheshire, OH
Top

Re: HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby Tsbourne09 » Tue Oct 25, 2011 9:32 am

Ok i will check that next. I rant a wire fRom positive to the fss and i herd it click then had someone get in the cab and it turned over but sparked and i let go and now yhat wont work anymore so i must have blown sumthin else now.... Good lord lol
93 D250- pump maxed, 3800 spring, hx35, denny T pump top, 7x.015 injectors, timing+, Coolertubz, raptor 150, boost nipple, 4" DP to 6" aussie stacks, built tranny, asa intake, DNR tps, more HP mods, isspro boost, fuel pressure, egt, tranny temp, 5k tach, chrome and powder coating here & there.
Not On Yet: 60#VS
http://s1130.photobucket.com/albums/m53 ... 20Uploads/
User avatar
Tsbourne09
fuel screw!!!!
 
Posts: 337
Joined: Sun Aug 14, 2011 8:56 pm
Top

Re: HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby Tacoclaw » Tue Oct 25, 2011 10:12 am

Tsbourne09 wrote: I rant a wire fRom positive to the fss


Try not to make a habit of doing things like this. By feeding power to the circuit from the wrong end, you've bypassed all the fuses that were there to protect it. After you check all your inside fuses again, cut that wire in the duckbill off, after the fusible link section, and run from the hot into it.
1990 W250 4x4
Rattles, growls, whistles, and whines.
User avatar
Tacoclaw
14mm rotor
 
Posts: 4092
Joined: Wed Mar 11, 2009 7:50 am
Location: Cheshire, OH
Top

Re: HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby Tsbourne09 » Tue Oct 25, 2011 11:12 am

Ok im kind of lost i pulled the link apart. Orangr wire tht connects to red/black wire and ran a wire from positive to the red/black wire.
93 D250- pump maxed, 3800 spring, hx35, denny T pump top, 7x.015 injectors, timing+, Coolertubz, raptor 150, boost nipple, 4" DP to 6" aussie stacks, built tranny, asa intake, DNR tps, more HP mods, isspro boost, fuel pressure, egt, tranny temp, 5k tach, chrome and powder coating here & there.
Not On Yet: 60#VS
http://s1130.photobucket.com/albums/m53 ... 20Uploads/
User avatar
Tsbourne09
fuel screw!!!!
 
Posts: 337
Joined: Sun Aug 14, 2011 8:56 pm
Top

Re: HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby Tsbourne09 » Tue Oct 25, 2011 11:28 am

When i run a wire from the battery to the fss it will try to start!
93 D250- pump maxed, 3800 spring, hx35, denny T pump top, 7x.015 injectors, timing+, Coolertubz, raptor 150, boost nipple, 4" DP to 6" aussie stacks, built tranny, asa intake, DNR tps, more HP mods, isspro boost, fuel pressure, egt, tranny temp, 5k tach, chrome and powder coating here & there.
Not On Yet: 60#VS
http://s1130.photobucket.com/albums/m53 ... 20Uploads/
User avatar
Tsbourne09
fuel screw!!!!
 
Posts: 337
Joined: Sun Aug 14, 2011 8:56 pm
Top

Re: HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby dazedandconfused » Tue Oct 25, 2011 12:10 pm

Run a hot wire and fusable link to the two wires that were fed by the orange wire. It's the second one from the left. If you keep back feeding threw the system you can fry the whole wiring harness is something is still grounding out. That's if we are talking about the same wires.
Image
1983 Dodge D150 that has been repowered with a 93 Cummins/518 running gear AKA The Ugly Duck! I would much rather build them then buy them.[
User avatar
dazedandconfused
14mm rotor
 
Posts: 6079
Joined: Thu Apr 05, 2007 6:25 pm
Location: Walton, Kentucky
Top

Re: HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby Tacoclaw » Tue Oct 25, 2011 12:17 pm

Alright, here's a pic of the duckbill, of the two missing out of mine it's the smaller wire on the left:

Image

And, on my 1990 W250(your truck *may* have different colors) it goes to this wire. This red wire, the one pulled out and with a knife pointing at it towards the edge, goes into the drivers side of the firewall bulkhead:

Image

This is the battery hot that goes to your keyswitch, and looks to be your problem.
1990 W250 4x4
Rattles, growls, whistles, and whines.
User avatar
Tacoclaw
14mm rotor
 
Posts: 4092
Joined: Wed Mar 11, 2009 7:50 am
Location: Cheshire, OH
Top

Re: HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby Tsbourne09 » Tue Oct 25, 2011 12:57 pm

This is so frustrating. None of the orange wires run to 2 wires... I will put pics on my photobucket in a sec
93 D250- pump maxed, 3800 spring, hx35, denny T pump top, 7x.015 injectors, timing+, Coolertubz, raptor 150, boost nipple, 4" DP to 6" aussie stacks, built tranny, asa intake, DNR tps, more HP mods, isspro boost, fuel pressure, egt, tranny temp, 5k tach, chrome and powder coating here & there.
Not On Yet: 60#VS
http://s1130.photobucket.com/albums/m53 ... 20Uploads/
User avatar
Tsbourne09
fuel screw!!!!
 
Posts: 337
Joined: Sun Aug 14, 2011 8:56 pm
Top

Re: HELP! no power to ignition, guages, etc. smoked and sparked

Postby Tsbourne09 » Tue Oct 25, 2011 1:03 pm

Ok my pics are on photobucket links in my signature
93 D250- pump maxed, 3800 spring, hx35, denny T pump top, 7x.015 injectors, timing+, Coolertubz, raptor 150, boost nipple, 4" DP to 6" aussie stacks, built tranny, asa intake, DNR tps, more HP mods, isspro boost, fuel pressure, egt, tranny temp, 5k tach, chrome and powder coating here & there.
Not On Yet: 60#VS
http://s1130.photobucket.com/albums/m53 ... 20Uploads/
User avatar
Tsbourne09
fuel screw!!!!
 
Posts: 337
Joined: Sun Aug 14, 2011 8:56 pm
Top

Next

Return to Electrical

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests